Distorsiunile Cognitive – ce sunt și ce implică?

Distribuie mai departe!
  • 429
    Shares

Ce sunt?

Distorsiunile cognitive reprezintă erori de gândire, de interpretare  a realității,  pentru care noi nu depunem un efort de gândire prea mare, fiind adesea automate.  Acestea se află în relație cu capacitățile de autoobservare a propriilor convingeri (Salvatore et. al,2012). Dacă noi ne monitorizăm propriile idei și reflectăm dacă acestea sunt în concordanță cu realitatea, putem preveni o percepție alterată a acesteia.

Ce ne predispune să avem distorsiuni cognitive?

Erorile de gândire pot fi influențate de o încredere prea mare ce o acordăm propriilor noastre interpretări (Balzan, 2016,Moritz et al.,2005), când facem judecăți subiective și ne lăsăm ghidați doar de starea noastră emoțională (Kother et al.,2012). De exemplu, dacă suntem furioși, putem crede că doar noi avem dreptate, iar atunci vom  refuza orice contra-argument și vom vedea numai ce nouă ne convine. Numim acest tip de distorsiune, bias de confirmare.

De asemenea, intoleranța la frustrare și ambiguitate ne predispune să avem distorsiuni cognitive (Mckay et al.,2006), precum preferința pentru o anumită ipoteză, fără a putea lua în calcul alte perspective (Witman et. al.,2013) și stilul de gândire “totul sau nimic” (Garety et al.,2001).

La nivel neurobiologic, experimentele au dovedit că un nivel crescut de dopamină crește subiectivismul participanților sănătoși. Astfel, acest neurotransmițător mediază încrederea subiectivă (Louet et. al,2011). Un astfel de experiment a decurs astfel:participanții împărțiți în trei grupuri (un grup de control, unul căruia i s-a administrat dopamină și unul placebo) au avut de îndeplinit o sarcină ce implică percepția vizuală. S-a obsevat că cei din al doilea grup (cărora li s-a administrat dopamină) au avut mai multă încredere în propria interpretare și au fost mai subiectivi decât  cei din grupul placebo.

Un alt element care poate produce distorsiuni cognitive este singurătatea. Singurătatea este o stare emoțională dificilă pe care oamenii o resimt când observă o discrepanță între calitatea și cantitatea dorită și cea percepută a relațiilor lor sociale (Perlman &Peplau,1981). Oamenii singuri percep stimulii sociali ca amenințători, mai exact se așteaptă să fie respinși, cred că ceilalți au intenții rele în ceea ce îi privește, se evaluează pe sine și pe ceilalți negativ (Spithoven et.al,2017).

Care e rolul distorsiunilor cognitive?

Bias-urile cognitive joacă un rol important în luarea deciziilor deoarece noi luăm decizii în funcție de cum interpretăm realitatea. O decizie cât mai bine aleasă în funcție de cunoașterea cât mai obiectivă a situației ne poate feri de emoții negative și regret ulterior, urmări ale consecințelor negative (Navajas et. al,2016). De exemplu, dacă înainte de a lua  decizia să mă căsătoresc cu partenerul meu încerc să îl văd atât cu calități cât și cu defecte, (nu doar calități), ulterior voi fi mai puțin surprinsă de defectele sale și voi fi mai predispusă să le accept, decât căsătorindu-mă cu partenerul considerat perfect.

Aceștia sunt câțiva dintre factorii care influențează erorile în gândire, însă o bună conștientizare a lor prin practică și exercițiu ne poate ajuta să vedem mai acurat realitatea și să luăm decizii mai eficiente pentru noi înșine.

Vă invit să urmăriți în continuare o serie de articole pe același subiect, despre tipuri specifice de distorsiuni cognitive și ce putem face pentru a le combate.

Comentarii

Scrie aici...

Lasă un răspuns

Close Menu